Jumaat, 16 Mei 2008

Hari Ibu dan Hari Guru...

ok. kali ni aku nak buat dedikasi2 untuk ibu2 semua dan jugak cikgu2. aku sekali kan la yer. sebab nak jimat mase la. hehe. ok2. aku buat dalam bentuk dedikasi la.

DEDIKASI 1 : UNTUK IBUKU TERSAYANG, YANG JUGA USTAZAHKU

aku tujukan dedikasi pertama ini untuk ibuku, yang juga ustazahku di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Maahad Hamidiah (SMKA MH), Kajang.

inilah beliau yang aku maksudkan, Ustazah Hajjah Faizah binti Haji Hashim. Beliau dah bersara dah pun. Tahun 1999 dulu. Lame dah. Actually, aku tak sempat merasa beliau mengajar. Sebab beliau mengajar Pendidikan Islam Tingkatan 3. But, mase aku Tingkatan Due, beliau dah pencen la pulak. Tak pe la. Takde rezeki kot, merase mak sendiri ngajar. Abang2 aku sumer dapat merasa. Isk Isk. Sedey. Hehe. Tapi, tak pe la. sempat merase pentadbiran beliau (dulu mak aku PK HEM kat Maahad).


(mak aku dan tiga cucunya; Hana, Hatim dan Habri)


(mak aku yang tengah tu. depan die tu, cucu sulung, Hulwunnada)


(mak aku mase datang melawat aku tige tahun lepas. yang lain2 tu rombongan die, anak2 murid tempat die ngajar)
(sori la gambar klasik, kamera filem. hehe)

DEDIKASI 2 : UNTUK GURU-GURUKU DI KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH


(ni la gambar terbaru cikgu2 KISAS yang aku dapat dari laman web KISAS)

mase kat KISAS dulu, cikgu2 yang mengajar takde la ramai sangat (tak ramai pun, dekat2 20 org gak). hehe. but, boleh kate rapat ngan sumer cikgu gak. maybe sebab masuk Ko-Ko ke, tolong2 ker. antara sebab cikgu2 ramai kenal aku gak, sebab abang2 aku (sumer 3 orang) dulu belajar kat sini. siap derang dah kenal dah mak ayah aku. lagi pulak, muke aku ni macam muke abang aku yang ke-3. die meninggal mase kat sini. cikgu2 sedih sangat, kehilangan die. so, aku ni macam mengingatkan derang kat arwah la (walaupun beza umur 7 tahun). hehe. apepun, AL-FATIHAH untuk abang aku (Kifah Munqiz).

ok la. aku nak cube senaraikan cikgu2 yang ngajar aku dulu. harap2 ingat lagi name derang sumer.

tingakatan 5 :

cikgu abdul talib (BM)
cikgu YM raja shahrul bariah (BI)
ustazah aziah (BA)
ustazah rashidah (PQS)
ustazah norizah (PSI)
cikgu ch'ng (FIZIK)
cikgu harlina (KIMIA)
cikgu zalina (BIOLOGI)
cikgu sakinah (SEJARAH)
cikgu ainon (MATH MOD)
cikgu maria (MATH TAM)

tingakatan 4:

cikgu norzumalasari (BM)
cikgu azmalia (BI)
ustazah normah (BA)
ustazah rashidah (PQS)
ustazah norliah (PSI)
cikgu ch'ng (FIZIK)
cikgu harlina (KIMIA)
cikgu hasimah dan sorang lagi - tak ingat exact name (BIOLOGI)
cikgu haznah (SEJARAH)
cikgu ainon (MATH MOD)
cikgu norlida (MATH TAM)

lain-lain :

ustazah norhayati, ustazah zakiah (KUIZ BAHASA ARAB)
cikgu nik norlan (OLIMPIAD ADD MATH)
cikgu wong kiat hi (KUIZ FIZIK)
cikgu siti arpah, ustaz kamal, ustaz fazdi (WARDEN)

DEDIKASI 3 : UNTUK GURU-GURUKU DI SMKA MAAHAD HAMIDIAH

ha. yang ni aku cube gak carik gambar. but, tak jumpe la. kat web sekolah pun takde. sori la ye. ok2. aku nak cube senaraikan jugak name cikgu2 aku dulu. tapi yang lagi la aku tak berape nak ingat. dah lame sangat. n jarang jumpe. sori ye cikgu2. hehe. so, aku tulis yang aku ingat je la.

BM - cikgu latipah
BI - cikgu muna
BA - ustaz zainaphi , ustazah azlinda
PAI - ustazah saniah
SEJARAH - cikgu ezana
GEOGRAFI - cikgu syarifah salmiyah
MATEMATIK - cikgu siti aminah
SAINS - tak ingat name la, ingat muke jer. sori2.
KEMAHIRAN HIDUP - cikgu laili

apepun, aku paste la satu due gambar yang aku dapat dari bro aznel. gambar beberape cikgu yang datang masa Irham Nite II, baru2 ni.


(kelihatan ustazah kamariah, cikgu zarinah dan cikgu rohani)


(yang kanan sekali tu aku pasti, cikgu zaini. yang kiri sekali cikgu maiselamah - ntah la, agak jer. yang tengah, aku memang tak kenal [cikgu baru kot])

DEDIKASI 4 : UNTUK GURU-GURUKU DI SK BANDAR BARU BANGI

yang ni, aku terpaske bagi dedikasi umum je la. sebab sorang je yang masih terpahat name die dalam ingatan aku. yang lain, dah tak ingat la. hai. teruk betul la aku ni. yang aku ingat tu, name beliau, cikgu zainab. ingat sangat kat beliau, sebab beliau garang. so, sumer budak2 takut ngan beliau la.

DEDIKASI 5 : AM

untuk semua guru-guru yang pernah aku temui, dan pernah membimbing aku tidak kire la, secare langsung ke tak; aku nak mintak maap banyak2 kalo pernah buat silap dulu, n "SELAMAT HARI GURU"

opss...lupe lak. memandangkan aku post ni sekali ngan hari Ibu, so untuk semua ibu2 diluar sane, "SELAMAT HARI IBU"

ok. tu je la. maybe aku jarang2 update lepas ni. xm tinggal kurang due minggu. doakan kitorang ek, kengkawan sumer.

5 ulasan:

noor ANIAH azmi berkata...

Cikgu Sains -> Cikgu Salina ke?

Iqbalmunauwir bin Ab Rashid berkata...

thanks aniah...

bukan cikgu salina. tapi, thanks la. suddenly i remember the name. CIKGU MAHMUDAH. harap2 betul la. cikgu mahmudah ajar sains gak kan?

btw, cikgu salina tak ajar i rasenyer. but, i kenal la die.

idil berkata...

salam...rindu Maahad n 'umi2nya' lps tgk gmbr2 tu bal...
cikgu Sains form 2 kite cikgu rohaya n form 3 plak cikgu rohana.
yang diapit ummi zarinah n ummi zaini ti plak cikgu saidatul, masuk Maahad sebaik saje kau ke KISAS. bliau ajar biologi aku form 5.

idil berkata...

salam...rindu Maahad n 'umi2nya' lps tgk gmbr2 tu bal...
cikgu Sains form 2 kite cikgu rohaya n form 3 plak cikgu rohana.
oooppss...aku tersilap refer gambar. yang diapit cikgu mai n ummi zaini tu cikgu saidatul, masuk Maahad sebaik saje kau ke KISAS. bliau ajar biologi aku form 5.

Iqbalmunauwir bin Ab Rashid berkata...

seorang lagi kawan aku yang sering mengingatkan aku...thanks idil...

haah la...macam mane la aku boleh lupe ngan cikgu rohana ek...itu lah manusia...tak lari dari lupe dan silap...hihi...

ok la...doakan kitorang ek...next exam Paediatric, 7 June 2008...

Rabbuna ma3ana...Ameennn...