Jumaat, 9 Mei 2008

Jom petik bintang kegemilangan...

Pejam celik pejam celik, dah habis dah posting aku untuk tahun lime ni ek. Cepat betul mase berlalu. Seolah-olah baru semalam je menjejakkan kaki ke tahun lime ni, hari ni lak dah habis dah. Tu la. Tanda-tanda kecil qiamat tuh. Masa berlalu dengan cepat. Insaf. Insaf.

Actually, aku habis xm final round aku tadi. Exam written Community Medicine. Boleh la. Total mark 30 (1/5 total mark untuk Comm Med tahun ni). 15 short answers Q n 30 MCQ's (1/2 mark each). Nasib baik soalan tak susah sangat. Harap2 dapat markah yang best. Boleh tampung markah final xm nanti. Tahun lepas nyer Comm Med tak memberangsangkan sangat. Hopefully, tahun ni better la. Ameennn.

Xm round Comm Med ni ade due. Satu lagi OSPE. Yang ni dah selesai dah. Ahad ari tuh. Btw, bagi yang tak tau. OSPE tu Objective-Structured Practical Exam. Ade satu lagik OSCE. ni kire adik-beradik la. bezenye, satu Practical, satu Clinical. Hehe. Alhamdulillah. Semua xm boleh dibuat dengan baik. Tak de la perfect 100%. But, iA doakan mumtaz la. Ameennn.

Dengan berakhirnya xm untuk round terakhir ni, bermakna aku akan mula cuti. Tapi cuti ni bukan untuk seronok2. Cuti ni untuk studi balik before xm final aku. Tahun ni dapat cuti dalam 3 minggu jer. Doa2kan la cukup mase nak studi ek.

Berikut jadual exam final aku :

Obstetrics & Gynaecology

Written - 31 Mei (3 jam untuk 250 markah)
Oral & Clinical - 23 Jun (75 untuk Gynae + 75 untuk Obstet)

Total - 500 markah (50 round tahun empat + 50 round tahun lime)

Paediatric

Written - 7 Jun (3 jam untuk 200 markah)
Oral & Clinical - 18 Jun (100 cases + 100 diagnostic skills)

Total - 500 (100 mase round hari tuh)

Community Medicine III

Written - 14 Jun (2 jam [kot] untuk 60 markah)
Oral - 16 Jun (30 markah)

Total - 150 (30 written tadi + 30 OSPE dan adik beradik die)

Sumer subjek ade due buku nak kene bace. Cume beze tebal ke nipis la. Yang paling banyak nak bace O&G la. Paeds tak la banyak sangat. tapi still due buku gak nak kene bace. Comm Med paling sket. Harap2 mase rais qisim turun 17 May ni, banyak la die buang lagik. Hehe. Lagi sket nak bace lagi bagus. Hihi. Rais qisim-qisim lain tu tak tau la nak turun ke tak. Kalo turun bagus gak. Kalo tak turun pun, nak wat camne kan. ikut derang la.

So, same2 la doakan kejayaan kite semue ek. AKu tau bukan aku je nak xm time ni. Kalo Mesir ni memang sumer tengah sebuk nak xm la time nih. Yang preklinikal nyer sebuk ngan xm praktikal dan macam-macam lagik la. Kalo negare2 lain pun, aku rase ade jer yang dah nak xm gak ni. So, all d best untuk semue.

N.B. :

1) sori la, post kali ni takde gambar nak letak. Aku ni takde kamera sendiri. Kalo nak amik gamabr kene pinjam orang nyer. kebetulan lak kamera tu habis bateri. so, takde la rezeki nak tengok gambar. lain kali la.

2) satu lagik. tahniah kepada ahli jawatankuasa penganjur IRHAM NITE II (gathering alumni SMKA Maahad Hamidiah) pada 3 May lalu. kalo nak tengok gambar nyer, sile la klik disini.

3 ulasan:

iWaniSa berkata...

Disease : Exam Fever in Egyptian Medical Schools

Causative organism : New bacteria Genus Tak berapa nak species study (tak berapa nk studi)

Pathogenesis: will be Described later

Pathology & C/P : Later

Complication ---> bekurung dlm bilik je mase exam + tension + bnyk x studi lg.....

** tp ni x apply utk abg iqbal

arsaili berkata...

salam kenal...all d best

Iqbalmunauwir bin Ab Rashid berkata...

to iwan : ok la tuh... cume jangan biarkan diri anda terkene complication tuh. nanti susah nak rawat. takut2 survival rate berkurang lak nanti. haha. ok la. all d best for all. kite sumer nak berjaye gemilang. ameennnn

to arsaili : selamat2. saye iqbal. hehe.