Sabtu, 7 Jun 2008

3 - 2 = 1 ...

saje refresh otak math korang. 3 tolak 2 same dengan 1. jangan nak ngade2 kate 2 jatuh lak, sebab kene tolak ngan tige. aku 'sekeh' kang sape2 yang cakap camtuh...hahaha...

ok la. senanyer aku nak cakap yang aku dah selesai due paper written untuk tahun lime nih. tu yang 3-2=1 tuh. hehe. tapi bahagian written je la. sebab oral and clinical xm tak start lagi. dah habis paper ke tige nanti baru start oral n clinical lak. doakan aku dan kawan2 aku ek.

hurrmmm. kali ni nak citer pasal exam paeds tadi lak. overall ok la. soklan tak banyak sangat. n ntah la. tak tau la nak cakap ape. ucapan "Alhamdulillah" la yang paling sesuai untuk kulafazkan.

sebelum aku postkan soklan2 yang kitorang dapat tadi (untuk tontonan kawan2 yang belum amik Paeds la), aku nak citer dulu pasal buku2 nyer. untuk Paeds, same gak macam OnG dulu. aku tak pakai buku qisim (department). Aku pakai buku Dr Mustafa Zakaria. kawan2 selain Mesir jangan terkejut lak. ye la. selalunyer, kalo sebut Paeds, mesti terlintas buku Nelson's dalam kepale korang kan. tapi, itu lah Mesir. hehe.



Ni lak buku qisim. tapi aku tak pakai. ni pun curik2 amik gambar buku Hamdan. hehe. sori, de (name singkatan Hamdan). saye amik gambar buku anta. boleh ek? thanks.



untuk latihan lak, aku gune buku Dr yang same. Act, memang dah takde pilihan lain. Dr Mustafa jer yang keluarkan buku latihan. dalam buku ni ade soklan MCQs dan soklan Problem Solving. opss, lupe lak. satu lagi buku yang aku gune untuk latihan Problem Solving. buku Dr Mohamed Hisyam Sayed.




yang belah kiri tu buku clinical senanyer. tapi, sebab rais qisim kate EMERGENCY masuk exam, so kene la bukak buku tuh. hehe.

untuk akhir nyer, sile la menatap soklan2 yang dah keluar tadik. semue jawapan aku dah padam. so, korang boleh la cube2 nak jawab. hehe.

SOALAN ESEI


SOALAN MCQs (page 1)


(page 2)


(page 3)


SOALAN PROBLEM SOLVING (page 1)


(page 2)


(page 3)


SOALAN 'IMCI' (open book exam)



ni buku untuk jawab soklan IMCI. sumer dak2 ni bawak. last2 kene tinggal kat jaga kat bawah. die fotostatkan bagi sumer budak2. nak elakkan meniru la kot. ntah la.

overall exam tadi 200 markah. 18 June ni ade xm oral n clinical lak. 200 markah jugak. 60 untuk diagnostic tools (x-ray, CT scan, blood gasses, blood pictur analysis, urine analysis dan stool analysis). baki markah untuk OSCE (Objective-Structured Clinical Examination) melingkupi 1 stesen History Taking, 2 stesen Clinical Examination, 1 stesen Investigation dan 1 stesen Mangement and Diferential Diagnoses.

"Ya Allah, Engkau kurniakanlah kejayaan yang cemerlang kepada hamba-Mu yang lemah ini. Dan jauhkanlah aku daripada sifat2 mazmumah yang dikeji. Ameeennn, Ya Rabb."

3 ulasan:

Dr Kadir berkata...

Ameen...

Otai Besar berkata...

3 - 2 = 0.999997

Ya Rabb.

muhammad nazrul syazwan bin kamarul ariffin berkata...

amin~mudah2an sume cemrlang~