Ahad, 17 Ogos 2008

Report kenduri Abe Salman ...

ok la. kali ni nak budget jadi reporter lagik. hehe. untuk pengetahuan korang sumer, hari ni aku, hamdan n ayep gi kenduri abe salman kite. tapi ni belah pompuan la. kalo korang nak tau pasal pengantin perempuan, korang carik la sendirik. Aku malas nak citer lebih2.


(hadiah dari aku n mede...hehe)

ok la. nak start citer. aku kuar umah dalam kul 10.30 pagi. menuju ke umah hamdan. nak amik die sebagai guide ke desa subang permai. hehe. aku takut sesat. nasib baik la. kalo tak mau gak sesat. hehe. sampai je umah hamdan, trus kuar ke PKNS untuk carik hadiah. then balik umah hamdan balik. nak wrap hadiah tuh. pastu dalam 1.30 baru ke umah pengantin tuh. ok la. sampai jer, dah dekat 1.50. nampak masjid. so, amik peluang semayang dulu la. senang. hehe.


(abe salman tengah bersiap2...ni tengah nak pakai sampin...)

habis jer semayang, nampak abe salman tengah siap2 nak berarak. so, dapat la jumpe jap. last2, famili die suh kitorang join. sebab maybe famili die tak ramai sangat laki. so, juz nak bagi ramai tuh, die ajak la. opppsss, lupe lak. ayep act memang dah ade kat situ. famili die ade kenduri kat area2 tuh. then, die ditinggalkan di umah pengantin perempuan tuh. hehe. so, berarak la kitorang bersame2 abe salman n famili. dapat la merase jadik rombongan laki. hehe.


(ni jadi rombongan laki2. siap duk sebelah pengantin tuh. tapi mase aku amik gambar ni jela. segan nak duk dekat2. baju tak match la ngan pengantin. hamdan bleh la. kaler dekat2...hihi)

mase tuh, nampak abe salman hepi jer. mane tak hepi. kawen tuh. mesti la seronok. dah lengkap separuh daripada iman. ape lagi nak pk. hehe. tapi memang best la. dah lame tak jumpe abe salman, macam dulu2 gak. seronok nyer dapat sembang balik ngan abe kite tuh. seronok2.

bile sampai depan umah mempelai pompuan, derang dipertemukan. then, trus masuk dalam umah. amik gambar2 sket kat kerusi yang disediakan. lepas tuh, derang trus ke meje makan. n kat sini, aktiviti biase. majlis makan beradab. kalo korang blur sangat makan beradab tuh ape, korang carik la sendirik gak. malas aku nak citer berjele2.


(dapat curik snap gambar ni dari celah2 tangan mak cik nak makan...hahaha...sori makcik yer...)

then, kitorang makan gak. then, hidir sampai. lame gak dah tunggu. then biler dah siap sumer makan, tunggu abe taqi lak. sian gak la. sumer orang sesat gak sket2 la. tapi, yang paling sian, abe taqi la. siap tersalah sampai kat subang permai la. ye la. name tempat umah pengantin pompuan tuh, desa subang permai. dekat kawasan kg. subang. derang lak terg taman subang permai. kat kawasan subang usj. nasib baik hamdan rela mengambik derang. tunggu kat the summit tuh. fulamak. jauh sey. hehe.


(abe taqi yang kepenatan, carik umah lebih due jam. haha. tapi, still dapat layanan istimewa keluarge perempuan. ye la. kenalan rapat salman la katekan...hehe)

lupe lak, abai sampai gak. so, bile dah sumer sampai, derang nak tunggu jap. so, tunggu lagik. kire nyer dalam 6 petang lebih la baru bertolak balik. ha, ade bende kitorang bawak balik. ye la. sebab tunggu sampai sumer bende dah kemas. tengok je la. tak de la menolong pun. haha. dapat la bawak balik 'barkat' or 'bontrot'. nak kate keluarge derang ni jawe, macam takde kaitan. tapi, ntah la. tibai je la. singgah hanta umah ayep. dapat kek lak. thanks ayep yer. pastu hanta hamdan. trus la balik menuju ke umah sendiri.


(ayep, aku dan abe salman...ni tengah berehat2 sambil bersembang2...hehe...seronok tul dapat sembang banyak bende ngan abe salman...)

fuh, penat gak la. tapi memang best. hehe. seronok nyer dapat tengok abe kite sorang ni dah naik jinjang pelamin. seronok2. tengok la. kalo ade rezeki, nak gak gi yang kenduri abe salman sendiri. kat kuantan. tengok la camner. ooo. nak kene mintak maap gak. mase gi kenduri kadir kat terengganu dulu, tak sempat jumpe abe salman. sori yer. sebuk sangat. carik bengkel nak servis kete. hihi.

ok la. that's it for this time. bye. nak tengok lagi banyak gambar, sile la ke SINI

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salama'alaik akhi Iqbal..

JazakAllah datang meraikan kenduri kami haritu..

Banyak ye gambar yg diupload..Terkejut juga tau-tau 'terpopular dengan gambar' di sini.

Alakullihal, terima kasih sudi meraikan majlis kami dan menjadi jurufoto ala profesional hari tu.

alqasam aka Sumayyah berkata...

Afwan terlupa bagitahu nama.
Doakan kami berdua.

( Segan pun ada sebab ada gambar kat sini.) :)

fara berkata...

assalamualaikum..selamat menyambut ramadhan...

alqasam aka Sumayyah berkata...

salam

akhi iqbal,

Terima kasih banyak2 ye..Rasa terharu sangat. Semoga Allah membalas dengan kebaikan yang berpanjangan..Tak kisah pun letak nama sebenarnya kalau tak ada gambar..Maaf ye atas permintaan tu..Apapun terima kasih sekali lagi sudi buat report tak rasmi ni dan memahami permintaan dari ana..

Domo Arigato.:)