Rabu, 26 Mac 2008

Exam Surgery...

Alhamdulillah. Exam surgery dah habis. Sekadar ingin berkongsi sedikit pengalaman berkenaan exam kali ni. Actually, aku takde la seronok sangat. Tapi, aku rase aku dah buat yang terbaik dan inilah yang telah Allah janjikan untuk aku.

(pemandangan wehdah sebelah wehdah aku)

Iklan exam kate start kul 8. So, aku pun kuar umah kul 7.45. Bajet nak sampai kat Wehdah (Unit) aku tepat kul 8 pagi. Elok je sampai, Dr Azar (my MO) trus tarik aku masuk dalam ward. Rupe2nyer, kul 7.30 dak2 ni dah berkumpul. Then die trus tanyer aku nak amik case ape. Aku yang blur mase tuh (ye la. Sampai2 trus kene exam…Haha) duk senyap kejap. Then, ntah kenape aku cakap aku nak case Goitre.

(ni la Dr Azar, MO aku...Asal kitorang senget?...Lantaikah yang senget, atau kamera?...Hihi)

So, aku pun amik la sheet. Mudah gak la amik sheet tuh. Sebab makcik tu chronic patient. Aku patutnyer letak dier nyer occupation = patient. Haha. Habis jer amik sheet, kene tunggu kat balakon. Tunggu Prof datang untuk exam oral lak. Aku habis amik sheet dalam kul 9. Prof sampai dalam kul 10. Mase ni kitorang berkukus la kat luar balakon tuh. Mane tak nyer. Budak2 laki sumer kene pakai kot satu suit. Bayangkan pakai suit kot pade suhu mencecah 30 darjah selsius. Fuhhh…

(kitorang tengah bosan duk kat balakon… Siap boleh main2 amik gambar lak…)


(budak2 arab tengah discuss case…ye ke???)


Bile Prof sampai, kitorang pun start la masuk sorang2 untuk disoal berkenaan kes kitorang. Aku orang kedue lepas Dzul. Terkejut gak aku. Sebab, patutnyer, Izwan dulu. Ikut nombor giliran, die dulu. Masuk2, aku intai la Prof tu. Arggghhh. Tak kenal. Die tak penah ngajar aku. Aku actually harap sangat dapat Prof yang penah mengajar kitorang. So, boleh la dapat markah best2 sket. Hehe…

(ni Prof yang jadi examiner aku…Aku pun tak tau name die. Tak sempat nak tanyer…Haha…Sori la terpejam mata...)

Apepun, ok la. Die tanyer diagnosis case aku. PRIMARY TOXIC GOITRE, WITH VARIOUS TOXIC MANIFESTATIONS. Tu la diagnosis aku. Then die suh aku summarize sheet aku. Pastu, die suh citer lak ape signs yang ade kat patient tuh. So, aku pun citer la satu persatu. Ade gak mase2 die mencelah. Menyoal aku soalan2. Alhamdulillah, dapat jawab. Bukan sumer la. Ade gak yang tak leh jawab. Hehe. Antaranyer, die tanyer : Kenape patient ni undergo medication for three years (for ur information, anti-thyroid drugs untuk 1ry toxic goiter akan diberi for 1 ½ to 2 years jer). Aku pun blank la. Ape lagi. Dalam kepale aku ade satu jer jawapan. Patient refused for surgery. Haha…

Sebelum menamatkan oral session kitorang, Prof tu tanyer. So, ape suggestion awak untuk patient ni. Aku pun jawab, Surgery (Subtotal thyroidectomy). Nasib baik ending aku best. Haha…

Balik dari exam tu, aku g jalan2 ngan Izwan. Amik2 gambar kat U aku tuh. Aku jadik giler nak amik gambar lak ari nih. Ntah la kenape. Aku post sket2 la gamabr yang aku amik. Selamat la tengok gambar tu yer…

(gambar2 bunga-bungaan kat taman depan student affairs department...)








(pintu masuk dewan peperiksaan...)


(administration building...)


Akhir sekali, kredit untuk pemilik kamera yang bagi aku pinjam kamera die untuk amik gambar2 ni, Izwan Isa. Thanks ye. Nanti kalo aku menggile nak amik gambar lagik, kene la pinjam kamera ko lagi ye. Hehe...Bye

10 ulasan:

Otai Besar berkata...

Hehehe

1. Kamera tu tak senget - sebab line dekat dinding tu 90 darjah dengan frame gambar.

2. Dr tu ada nama yang menunjukkan bahawa dia mahsyur dalam membunuh budak2 yg exam dengan dia.

3. Hari tu ko bukan just giler utk ambik gambar dgn kamera Iwan Isa je.

Hehehehe

imars_kismart berkata...

Hahaha...

1. Haah la, xperasan lak...aku ngan dr tu menyeget ke kiri la tuh...pelik2...

2. Hurrrmmm...tau2, tapi aku tak nak tulis in public...biar la ia nya menjadi rahsia hatiku...Hahahaha...

3. Yup...hari tu jugak merupakan My Sports' Day...biarlah 'mereka2 itu' sahaja yang mengetahuinya...kikikiki...

Bye

squall_farhan berkata...

sports day?cm tau je kesnye..heheh~

teruk ke kena blasah kt court ...... cairo tu?=P

noor ANIAH azmi berkata...

eh, the doctor yang test korang tu, it's not the doctor yang buat tuition tu. i said i rasa it was him bcoz of the hair... but then, right after i left masa nk balik, i saw the "original" doctor yang buat tuition tu dekat luar.. hehhehehehehe..

erm, things that i am curious to know about: 1. "teruk ke kena blasah kt court ...... cairo tu?"
2. what happened with dr aza. hehe.

iWaniSa berkata...

Nampaknye dlm post kali ini mendapat respon yang baik dari "si 12".....
2 org 12 muncol..
mmm,,
Let me guess the name? 'malignant',isn't it?? hehehe...

bile nk upload gambar lala lala ngan dua orang 12 ?? hehe...

Dr Kadir berkata...

Wah mmg ramai ke yang tau iqbal kene belasah kat court cairo tu...:) bangganya jadi ahli bait pembelasah tu hihi :)

noor ANIAH azmi berkata...

details dude.. i want details please..

imars_kismart berkata...

to iwanisa: aku dah post la gambar lala lala bersame 2 orang 12 tu...bukak My Photobucket...Hehe...

to drkadir: biase la tu adat permainan...ade kalah, ade menang (alasan!!!padahal memang tak power)...Huhu...

Dr Kadir berkata...

oooh mmg kau tak power rupenyer bal. camni boleh la aku yang patah tangan ni kalahkan kau plak lepas ni... :)

Iqbalmunauwir bin Ab Rashid berkata...

drkadir: ooo...patah tangan rupenyer. haaaiii, budak2 zaman sekarang nih. pk nak main jer. gi la buat fisioterapi tu dulu. dah sehat nanti boleh main same2 ek...Haha :)