Rabu, 9 April 2008

Rural visit, PHC visit, CSPM...demi untuk DoPH&CM

Salam semue...Rase2nyer dah lebih seminggu aku tak post bende baru...Ntah la. Tengah sebuk dan agak pening kepale kot...Mane tak nyer. Sekarang ni tengah Round Community Medicine (Department of Public Health & Community Medicine - DoPH&CM). Act, ni tahun ketige kitorang amik CM. Mase mule2 start tu nampak cam best. Ni dah tengah2 ni, rase best gak. Cume dah start pening pale nak siapkan field work. Haha.

Kalo korang nak tau la. Ahad lepas aku n the gang (Group 3, Team A) kene gi buat rural visit. Kat hujung Giza. Aku pun tak penah sampai situ. Name die "Manawat .........." (aku tak ingat perkataan kedue die). Ni kire first visit kitorang. Kene gi jumpe 3 families, n tanyer die kalo2 die ade ape2 health problem. Daripada 3 families ni, kitorang kene pilih satu family yang nak jumpe balik minggu depan untuk bagi health education. Asal2 bende ni kene buat sorang2. Tapi, kitorang nyer supervisor kate budak2 Malaysia boleh la join mane2 budak Arab. Fuh, nasib baik. Kalo tak mampos la kitorang. Hehe.

Thanks to 'Urwa, budak Palestin yang lead aku n Izwan. Bagus gak a die ni. Minggu depan pun, die akan tolong kitorang. Especially nak sampaikan message kat family yang aku pilih. Citer sket la. Act, dalam tige2 family aku tuh, semua nyer sehat2 belake. Aku pun blank nak pilih yang maner. Mase bincang same2 ngan supervisor, aku terdengar Munzir, yang lead Aniah n Faaiqah cakap derang ade kes pregnancy. Hehe. Aku pun teringat, in my second family, the wife is pregnant. Cume bende tu tak tercatat dalam survey aku. Hihi. Thanks Aniah (sebab yang pregnant tu dari family die).

So, minggu depan ni, aku, Izwan n 'Urwa akan join venture untuk sampaikan message kat due families. Satu family aku yang ade pregnant women tu, satu lagi family 'Urwa yang ade baby 8 months. Kitorang nak citer pasal Ante-Natal Care (ANC) n Nutrition & Immunization. Tapi, tak prepare lagi ape nak cakap. Hihi.

At the same moment, sepanjang minggu ni, kitorang kene buat kerje CSPM, Centre for Social & Prventive Medicine. Field work untuk bende ni tak banyak or susah. Yang susah nyer, nak pilih family. Dan yang banyak nyer, nak buat analisis untuk bende2 tuh. Ntah la, aku maybe amik family atas umah Kadir. Derang rapat ngan makcik tuh. Senang sket. Yang kedue, aku nak amik tuan rumah budak junior aku, Mak Cik Fatma kot name die. Tengok la. Malam karang kot nak gi. Hehe.

ok la. Pasal PHC visit, aku citer kemudian la. Sebab bende tu kene g minggu depan. So, aku pun tak tau sangat amende nak kene buat. Aku tau tempat bende tu jer.

Ok la. Salam.

p/s : Gambar aku post kemudian la ye. Tak amik lagi dari Aniah. Hehe.

1 ulasan:

noor ANIAH azmi berkata...

nanti la aku bagi gambar2 kau tu..hahahahhahahhahaha